fyld

Kappel - Langø  Vestenskov - Arninge

fyld
fyld fyld fyld fyld

Indhold

Forside - Bibliotek - Artikel

Alterpartiet i Kappel kirke


Tid og smag ændrer sig. Noget man engang syntes var smukt, rigtigt, moderne, syntes en eftertid var grimt, forkert og gammeldags, Og så smed de det ud, eller erstattede det med noget andet, eller genindførte det, der var. Sådan er det sket med meget af det inventar, der findes i kirkerne.

Tag bare den syvarmede lysestage i Kappel kirke. Nu kan man diskutere, om en syvarmet lysestage hører til i en kirke, men det blev moderne for lidt over 100 år siden, og den historie kan komme en anden gang. I 1916 blev der skænket en syvarmet lysestage til Kappel kirke, og den skulle stå alteret. Og for nu at gøre det rigtig fint, så blev den forsynet med elektriske lys. Rædselsfuldt, usmageligt, kitsch, vil vi nok sige i dag. Men i 1916 var det bare sagen. Man viste, at man havde råd til at indlægge elektricitet i kirken. Det var nyt, det var fantastisk. Så her står pastor Thorup foran alteret med den elektriske syvarmede lysestage. Og det gjorde han derefter al sin tid som præst ved Kappel kirke. Han tog sin afsked i 1934. En snes år senere, ifølge anordning af 11. april 1953, blev det bestemt, at lysestager på alteret ikke måtte være indrettet til elektrisk belysning, og hvor dette allerede var sket, havde provstiudvalget pligt til at påtale det og forlange installationen fjernet. Der er så vides ingen efterretningen om, hvornår der kom ”rigtige” lys i den syvarmede lysestage, men det er der i hvert fald nu, og ingen kunne tænke sig det anderledes.

Alteret stod i 1916 for at blive beklædt med nyt fløjl. Det blev det også – som i utallige andre kirker landet over rødt fløjl med guldkors midt for og guldbånd i kanten forneden. Der hørte en messehagel til udstyret i samme stil.

I slutningen af 70’erne bestemte menighedsrådet i Kappel på et syn, at alteromhænget skulle udskiftes. Ikke fordi det var umoderne, men fordi der var huller i det. Men det tog sin tid. Og for at gøre en lang historie kort, så var det først i 2001, at væveren Vibeke Gregers, Præstø, blev bestilt til at væve et nyt antependium til Kappel kirke for de midler, der var sat hen i 70’erne. Det blev sat op i februar i år.

”Jeg har i mit forslag til nyt antependium til Kappel kirke lagt vægt på at skabe en samhørighed og et samspil mellem altertavle og antependium. Farven til antependiet har jeg hentet i maleriet, idet jeg har valgt nuancer fra den grønne kjortel. I valget af netop disse nuancer, der også harmonerer fint med kirkens øvrige farver, mener jeg således at have opnået mine intentioner om et roligt og helstøbt alterparti,” siger Vibeke Gregers.

Antependiet er udført som en almindelig vævning med trend og islæt med tre guldkors indsat som symbol på treenigheden.

Birgitte Villadsen (artikel i Kirkeblad for sognene i Rudbjerg, forår 2002)
Bibliotek


<- Forrige artikel
(Thorvaldsen eller Ringnis?)

Næste artikel ->
(Men Kappel kirke blev ikke revet ned)


Oversigt over artikler

Klik på billederne for større versioner.

|Gudstjenester | Aktiviteter | Kirker | Adresser | Menighedsråd | Kirkegårde | Billeder | Bibliotek | Links|

Kommentarer til webmaster, Ib og Britt Walbum, kan sendes via walbum15@gmail.com