fyld fyld

Kappel - Langø  Vestenskov - Arninge

fyld
fyld fyld fyld fyld

Indhold

Forside - Bibliotek - Artikel

Thorvaldsen eller Ringnis?


Man tror det næppe, og der er kun en ganske svag erindring om det, men indtil 1931 var altertavlen i Tillitze kirke malet egetræsbrun, og i midterfeltet var anbragt en kopi af Thorvaldsens Kristusfigur fra Vor Frue Kirke i København. Et af de gamle såkaldte ”historiske sognekort”, som findes i Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv, kan levere beviset.
Det var ikke sådan fra begyndelsen. Hvordan det først var, ved ingen. Men fra 1584 ved man af en altertavle af katekismustypen (som den i Græshave kirke). Den hang på korets nordvæg i 1755, men blev taget væk i 1819, fordi den var gammel og ubetydelig, men stor!

Altertavle nr. 2 eller 3 havde i 1642 erstattet katekismustavlen. Den var lavet af billedskæreren Jørgen Ringnis på bestilling af fru Øllegaard Pentz, Rudbjerggård. Nederst med relieffer af mannaunderet i ørkenen og af nadveren, samt tre udskårne våben for fru Øllegaard og hendes to mænd. Så midterfeltet med et nu ukendt motiv, omgivet af evangelisterne Mattæus og Markus. Lukas og Johannes har også været der, men er gået tabt. Øverst et opstandelsesrelief, og allerøverst Kristus med jordkuglen. 

Allerede i 1774 indberettes den ødelagt af fugt. Der skulle dog gå endnu en del år, før der blev gjort noget ved det. Men i 1856 fik kirken ny ejer, hr. justitsråd Friderichsen til Nøbølle. Han istandsatte kirken ”fuldstændigt og smukt, hvilket geråder ham såmeget mere til ære, som den var yderlig forsømt af den forrige ejer, og han kort forinden havde købt den i dyre domme” (C. C. Haugner). Det var ved den lejlighed, at den middelalderlige klokkestabel blev revet ned, nyt våbenhus blev bygget, der blev sat de store, spidsbuede vinduer i, og murene blev hugget rene, så ethvert spor af gamle portaler og vinduer blev fjernet.
Ligeså grundigt gik han til værks med altertavlen. Midterstykket blev fjernet og erstattet af en niche, hvor Thorvaldsens Kristus i gips blev anbragt. Figurerne blev malet hvide, og alt andet blev malet mørkebrunt. Tidens mode var, at alt skulle se ud som fint, gammelt egetræ, og Tillitze kirke er ikke det eneste eksempel på det, som vi i dag ville mene grænsede til hærværk. Men det var jo ment godt. 

I 1931 blev Ringnis’ altertavle ført tilbage til sin oprindelige form. Så vidt man nu kunne og mente, at den havde set ud. Nationalmuseets konservator, Niels Termansen, stod for rekonstruktionen. Billedskærer Peter Bang Termansen lavede et nyt midterfelt, et korsfæstelsesrelief. Maleren Niels Jochum Termansen lagde farverne på, klare, rene farver og med brug af meget guld. ”Altertavlen fremtræder i en overordentlig smuk skikkelse og er en stor pryd for kirken,” skrev et tilfreds menighedsråd i protokollen den 14. november 1931. Og det var de ganske ret i.

Birgitte Villadsen (artikel i Kirkeblad for sognene i Rudbjerg, efterår 2002)

Bibliotek


<- Forrige artikel
(DNK-dag i Rudbjerg)

Næste artikel ->
(Alterpartiet i Kappel kirke)


Oversigt over artikler

Klik på billederne for større versioner.

|Gudstjenester | Aktiviteter | Kirker | Adresser | Menighedsråd | Kirkegårde | Billeder | Bibliotek | Links|

Kommentarer til webmaster, Ib og Britt Walbum, kan sendes via walbum15@gmail.com